Top 13 manieren om scheeruitslag op het hoofd te stoppen
Nieuws

Top 13 manieren om scheeruitslag op het hoofd te stoppen [nieuw onderzoek 2023]

Heb je genoeg van een rode en jeukende huid na elke scheerbeurt? Scheerbultjes kunnen heel vervelend en frustrerend zijn, vooral op een kaal hoofd, omdat je ze niet kunt verbergen. Hoe voorkom en genees ik het?

Allereerst moeten we begrijpen wat scheeruitslag is en hoe het verschilt van scheerbultjes. Vervolgens, wat veroorzaakt scheeruitslag en hoe kom je er vanaf. Tot slot bekijken we enkele praktische stappen om het probleem op te lossen waar elke man vroeg of laat mee te maken krijgt.

 • Scheeruitslag (scheerbrand) vs. Scheerbultjes
 • Wat veroorzaakt scheeruitslag?
 • Hoe voorkom je uitslag na het scheren van je hoofd?
 • Hoe stop je scheeruitslag op het hoofd?
 • FAQ
 •  

  Laten we er in duiken!

  Scheeruitslag (scheerbrand) vs. scheerbultjes

  scheeruitslag op het hoofd

  Hoe kun je scheeruitslag voorkomen als je er een hebt? Wat is het verschil met scheerbultjes?
  Laten we eens kijken naar de verschillen tussen hen!
  Scheeruitslag, of scheerbrand, is een huidirritatie die kan worden veroorzaakt door droog scheren, te ruw en te hard scheren, scheren met botte mesjes, of een te gevoelige huid. Het verschijnt meestal op het hoofd, het gezicht, de hals, de benen en de schaamstreek. Het geïrriteerde deel wordt rood, en de huidtextuur wijkt af van normaal. Het kan aanvoelen als een branderig of jeukend gevoel, dat geleidelijk wegtrekt als het genezen is. Andere symptomen van scheerbrand kunnen roodheid, jeuk, een prikkend gevoel en bultjes zijn.

  ingegroeide haartjes en scheerbultjes

  Zijn scheerbultjes niet hetzelfde als scheerbrand?
  Scheerbrand en scheerbultjes komen vaak samen voor, maar het zijn eigenlijk 2 verschillende huidaandoeningen. Scheerbultjes worden veroorzaakt door een ingegroeide haar, die vastzit in de porie, waardoor een bultje ontstaat. Ze ontstaan na het gebruik van ontharingstechnieken zoals scheren, harsen en epileren. Ook ontstaan ze na scheeruitslag.

    

  Wat veroorzaakt scheeruitslag?

  Je vraagt je misschien af: "Waarom krijg ik altijd scheeruitslag of scheerbultjes op mijn huid?", "Wat doe ik verkeerd?"
  Laten we eens kijken naar enkele oorzaken van hoe we scheeruitslag op de huid krijgen.

  Droog scheren

  Droog scheren is scheren zonder scheerschuim, crème of een andere vorm van vochtinbrengende crème te gebruiken om de huid zachter te maken tijdens het scheren. Mensen scheren zich meestal droog met een elektrisch scheerapparaat omdat het tijd bespaart.
  Veel mannen hebben geen problemen met droog scheren, maar als je een droge of gevoelige huid hebt, kan het leiden tot sneetjes en zelfs tot scheerbrand.

  Te hard drukken & Agressief scheren

  Te hard drukken met agressieve bewegingen zal ook (zeker) scheeruitslag veroorzaken. Het kan leiden tot overmatige droogheid, waardoor je het risico loopt jezelf te snijden of je huid te irriteren, met roodheid als gevolg. Bovendien, als je een scheermes gebruikt en te agressief scheert, kun je jezelf snijden en later scheerbultjes krijgen. Mensen denken vaak dat te hard drukken hen een gladder resultaat geeft, maar dat is niet waar. Als u te hard op het scheerapparaat drukt, scheert het niet eens goed, waardoor uw haartjes ongeschoren blijven en u alleen maar een scheerbrand over uw hele huid krijgt.

  Doffe messen

  Een bot mesje kan in feite meer uitslag veroorzaken dan een scherp mesje. Je denkt misschien dat een bot mesje veiliger is, omdat je je er niet aan kunt snijden. Het kan echter leiden tot irritatie na het scheren en zelfs tot scheerbrand na het scheren.

  Gevoelige huid

  Een gevoelige huid is een huid die minder goed bestand is tegen cosmetica en huidverzorgingsproducten, scheermethoden en alles wat haar kan aantasten. Als uw huid gevoelig is, kan ze gemakkelijk worden getriggerd door verschillende scheermethoden en is ze kwetsbaarder voor scheerbrand. Daarom moet u uw huid beschermen met verzorgingsproducten voor en na het scheren, om scheeruitslag te voorkomen.

   

  Hoe voorkom je uitslag na het scheren van je hoofd?

   

  hoe voorkom je scheeruitslag op je hoofd

  Zoals hierboven vermeld, kan de huiduitslag op verschillende delen van het lichaam verschijnen, afhankelijk van het huidtype, de frequentie waarmee dezelfde plek wordt geschoren, de huidverzorgingsroutine en de producten die na het scheren worden gebruikt. Een van de meest ongewenste plekken voor een scheerbrandje is het hoofd, omdat dat helaas het meest zichtbaar is.


   

  Hier volgen praktische stappen om scheeruitslag en scheerbultjes op het hoofd te voorkomen.

   

  Nat scheren

  Nat scheren vermindert de kans op irritatie en uitslag na het scheren. Ga voor het scheren ongeveer tien minuten in warm water liggen om de buitenste huidlaag zachter te maken, zodat het haar gemakkelijker te verwijderen is en de kans op scheerbrand afneemt. Voor de gladste en veiligste scheerbeurt wordt aangeraden het hoofd nat te scheren met scheerschuim of -crème. Dit laatste helpt uw huid te beschermen. Het hydrateert de huid op natuurlijke wijze en bereidt haar voor op een veilige scheerbeurt. Zo voorkomt u dat u scheeruitslag krijgt.

  "Droog scheren veroorzaakt microscheurtjes in de huid, evenals folliculitis, ingegroeide huid, irritatie en droogheid," zegt Melissa Kanchanapoomi Levin, MD, dermatoloog en oprichter van Entière Dermatology.

  En volgens Dr Hadley King: "Als je geen product gebruikt met verzachtende middelen en occlusief om de huid te beschermen en te hydrateren, kun je uiteindelijk schaafwonden en irritatie krijgen - dit is scheerbrand."

   

  Vermijd het scheren van het getroffen gebied

  Om uw huid sneller te laten genezen, moet u het geïrriteerde deel van de huid niet aanraken. Als u uw huid met rust laat, zal deze sneller genezen. Bovendien, als de geïrriteerde plek geïnfecteerd is, kan scheren de infectie verspreiden, wat meer problemen en ongemak veroorzaakt. Dus, om scheerbrand te voorkomen, moet u zich een tijdje niet scheren totdat de irritatie helemaal genezen is.

   

  Kies het juiste scheerapparaat

  Het gebruik van de juiste scheerapparaat is de sleutel tot een comfortabele scheerbeurt. Een van de belangrijkste kenmerken van het scheerapparaat zijn scherpe scheermesjes. Of het nu een scheerapparaat of een elektrisch scheerapparaat is, zorg ervoor dat de mesjes scherp blijven. Daarom raden wij aan de mesjes regelmatig te vervangen. Was de mesjes bovendien na elk gebruik om ze schoon en hygiënisch te houden voor de volgende scheerbeurt. De elektrische scheerapparaten zijn perfect voor het scheren van hoofden, dus het beste wat je kunt doen is je hoofd scheren met een elektrisch scheerapparaat. Kies een elektrisch scheerapparaat dat zowel nat als droog kan scheren om scheerbrand te voorkomen. Zoals we eerder hebben gezien, kan nat scheren gunstig en handiger zijn voor mannen met een gevoelige huid. Voor die laatste groep raad ik aan een scheermesje te gebruiken dat speciaal voor de gevoelige huid is ontworpen. De keuze van het juiste mesje kan je behoeden voor scheeruitslag. Als u een gevoelige huid hebt, zult u dol zijn op het Baron-mesje met drie snijringen per scheerhoofd, zodat u zich veiliger kunt scheren.

   

  Gebruik aftershave producten

  Een aftershave product kan u helpen om uitslag na het scheren van het hoofd te voorkomen. Het is een van de beste manieren om het ongemak dat kan optreden na het scheren te voorkomen. Aftershave is essentieel voor mannen met een gevoelige huid om huiduitslag, irritatie en een droge huid te voorkomen en om roodheid en jeuk te helpen kalmeren. Het doel van aftershave is dus niet alleen om de huid verfrist en lekker geparfumeerd te maken, maar ook om scheerbrand na het scheren te voorkomen. Bovendien biedt het extra bescherming aan je huid en helpt het de huidhygiëne op peil te houden.

  "Sla het hydrateren van de huid na het scheren nooit en te nimmer over. Het is essentieel om direct na het douchen te hydrateren om het vocht vast te houden en ontstekingen door het scheren te verminderen," zegt Marnie Nussbaum, MD, dermatoloog. 

   

  Zorg voor een regelmatige huidverzorgingsroutine 

  Je vraagt je misschien af hoe je je huidverzorgingsroutine opbouwt?
  Een huidverzorgingsroutine bestaat uit drie belangrijke stappen: reinigen, tonifiëren en hydrateren. Het is belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt, om de huid van je dromen te krijgen.
  Je eerste stap zou een warme douche moeten zijn om je huid en haar zacht te maken. De volgende stap is het aanbrengen van de scrub om de huid te exfoliëren, voor te bereiden en de dode huidcellen te verwijderen. Hierna is de huid klaar voor het scheren zonder wondjes en sneetjes te krijgen. Als u klaar bent met scheren, brengt u toners en vochtinbrengende crèmes (aftershaveproducten) aan. Deze routine helpt je huiduitslag na het scheren van je hoofd te voorkomen.

  "Was uw scheermes om de twee à drie scheerbewegingen. Spoel de huid na het scheren af met koel water en dep de huid droog. Scheer ook niet meer dan één keer over hetzelfde gebied. Gebruik scheercrème en -gel: deze texturen bedekken de haartjes en zorgen ervoor dat het scheermes beter over de huid glijdt, zodat de huid zo min mogelijk geïrriteerd raakt," aldus Joshua Zeichner, MD, directeur cosmetisch en klinisch onderzoek van het Mount Sinai Hospital.

   

  Praktische stappen om stoten te voorkomen:

  • Was je gezicht om overtollige olie te verwijderen.
  • Exfolieer het gebied dat u gaat scheren met een zachte scrub om de poriën schoon te maken en de dode huid te verwijderen.
  • Altijd scheren in de neerwaartse richting, in dezelfde richting als je haar groeit.
  • Houd het geschoren gebied altijd schoon en vermijd aanraking.
  • Breng een warm kompres aan om de poriën te openen en de ingegroeide haar te helpen naar buiten te komen. Het zal ook helpen de pijn te verlichten.


  "Door je hoofd voor het scheren te scrubben, verwijder je de dode huidcellen, waardoor het glijden makkelijker gaat en je je haar beter kunt verwijderen. Dit vermindert ook aanzienlijk scheerbultjes en ingegroeide haartjes," zegt Marnie Nussbaum, MD, dermatoloog.

   

  Hoe stop je scheeruitslag op het hoofd?

  Hoewel al het bovenstaande scheeruitslag helpt voorkomen, wil je waarschijnlijk ook weten wat je moet doen als je er al een hebt. Dus hoe kun je scheerbrand op je hoofd behandelen en het genezingsproces versnellen?

  "Een van de beste behandelingen voor scheerbrand is geen behandeling!" zegt Robert Finney, MD, een dermatoloog.

  Om je huid sneller te laten genezen, vermijd je het aanraken van het getroffen gebied van de huid. Stop bovendien met het scheren van het getroffen gebied, zodat het sneller geneest.

  Wat zijn de belangrijkste behandelingen om het genezingsproces te versnellen?

  Warm en koud kompres

  Warm en koud kompres

  Een van de beste manieren om scheerbrand te behandelen is een koud kompres. Het zal het getroffen gebied van het hoofd afkoelen en helpen huidirritatie of jeuk te verminderen. Met andere woorden, het zal helpen om de geïrriteerde huid te kalmeren en de irritatie sneller te stoppen dan het op natuurlijke wijze zou genezen.
  Anderzijds is een warm kompres nuttiger dan een koud kompres om scheerbultjes te behandelen. Het opent de poriën en helpt de ingegroeide haren naar buiten te komen.   

  aloë vera

  Aloë vera

  Aloë vera staat bekend om zijn helende en verkoelende eigenschappen. Het kan zelfs eerste- en tweedegraads brandwonden genezen. Breng een dun laagje pure aloë vera of natuurlijke aloë vera gel aan op het getroffen deel van de huid. De huid zal afkoelen (het heeft een verkoelend effect op uw huid), en scheerbrand zal sneller genezen.
  Merk ook op dat je op dezelfde manier komkommer kunt gebruiken. Het heeft vergelijkbare verkoelende en ontspannende eigenschappen en is gemakkelijk te vinden.

   

  groene thee

  Groene thee en kamille

  Groene thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen huidirritatie, scheeruitslag, roodheid van de huid en zwelling te verminderen. Het aanbrengen van groene thee op uw huid kan ook kleine snijwonden en zonnebrand verzachten. Omdat het sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft, is het een effectieve behandeling voor veel dermatologische aandoeningen.
  Samen met groene thee kan kamillethee of het olie-extract ook helpen roodheid, hyperpigmentatie en acne te genezen. Kamille wordt ook gebruikt bij wondgenezing en verzacht ook de gevoelige en geïrriteerde huid en scheerbrand.

   

  zuiveringszout

  Baking soda

  Baking soda heeft een verkoelend effect op de huid en kan scheeruitslag tegengaan. Je kunt het gebruiken als een pasta (dicht) of mengen met meer water (in meer vloeibare vorm). Breng het met een wattenschijfje aan op de aangetaste plek op het hoofd en laat het zitten tot de soda is opgedroogd, spoel het er dan af.

   

  theeboomolie

  Tea tree olie

  Tea tree olie is een ontstekingsremmende olie. Het helpt bij het verzachten en verlichten van een pijnlijke en geïrriteerde huid, ongemak, jeuk en scheerbrand. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen en antiseptische bestanddelen; zo geneest het effectief wonden. Breng de olie een paar keer per dag aan op het getroffen gebied.
  Meng een eetlepel olijfolie met vijf druppels tea tree olie. Gebruik een watje en breng het mengsel aan op het getroffen gebied. Laat het 15 minuten zitten en was het af met warm water.

   

  kokosnoot

  Kokosolie

  Kokosolie wordt geassocieerd met een groot aantal gezonde eigenschappen en voordelen. Het is een goede antioxidant en ontstekingsremmend. Kokosolie moet direct worden aangebracht op de plaatsen waar scheeruitslag ontstaat. Het houdt de geïrriteerde en droge huid gehydrateerd en vochtig.
  "Omdat kokosolie in koelere klimaten vast is, smelt het in de huid als iemand het aanbrengt, wat verzachtend zal aanvoelen," zegt Marie Hayag, MD, dermatoloog
  Net als de hierboven genoemde oliën kunt u ook andere biologische en natuurlijke voedingsoliën gebruiken, zoals zonnebloemolie, avocado-olie, amandelolie, druivenpitolie, enz.
  "Oliën voegen een beschermlaag toe tegen het scheermes en kunnen het scheerproces vergemakkelijken. Ze helpen de huid te verzachten, waardoor het ontharen veel gemakkelijker gaat," zegt Gunvor Ekman-Ordeberg, MD, DeoDoc-expert

   

  crème

  Panthenol

  Panthenol is een van de beste producten voor de geïrriteerde en gevoelige huid, scheerbrandjes en scheerbultjes. Panthenol is gemaakt om insectenbeten, giftige klimop, zonnebrand en zelfs luieruitslag te behandelen en te genezen. Het is een huidbeschermer met ontstekingsremmende eigenschappen, die artsen graag en vaak aanbevelen. Panthenol is een van de eerste producten die na laserbehandelingen worden aangebracht, wanneer de huid rood en jeukend kan worden, met een branderig gevoel. 

   

  aftershave product

  Natuurlijke vochtinbrengers

  Breng natuurlijke vochtinbrengende crème aan om zowel scheeruitslag als scheerbultjes te behandelen. Het houdt de huid gehydrateerd, en beschermt de huid tegen jeuk, roodheid en zwelling. Aftershaveproducten zijn goede vochtinbrengers en kunnen op een droge huid worden aangebracht.
  "Scheerbrand wordt vaak veroorzaakt door het niet gebruiken van producten met verzachtende ingrediënten, zoals scheercrème of scheergel. Emolliënten, een ingrediënt in een vochtinbrengende crème, houden de huid zacht, glad en gehydrateerd, wat belangrijk is omdat je bij het scheren niet alleen de haartjes verwijdert, maar ook de buitenste huidlagen weghaalt. Het gebruik van producten met verzachtende bestanddelen tijdens het scheren beschermt en hydrateert de huid, waardoor de kans op huidirritatie en scheerbrand afneemt," aldus Hadley King, MD, dermatoloog in New York.

   

   

  Samengevat

  Hoewel scheerbultjes en scheeruitslag erg vervelend kunnen zijn, veroorzaken ze over het algemeen geen ernstige gezondheidsproblemen en kunnen ze worden behandeld op Huis.
  We hopen dat deze gids u helpt te begrijpen waar u moet beginnen.

  Als de remedies van Huis echter niet werken, kunt u overwegen een arts of dermatoloog te raadplegen voor professioneel advies.

   

   

  FAQ

  Hoe lang duurt een scheeruitslag?


  Hoe lang het duurt voordat uw scheerbrand genezen is, hangt af van hoe u het behandelt. In de meeste gevallen duurt het twee tot drie dagen om volledig te genezen. Soms is de huid te gevoelig en duurt het langer om te genezen. Met de juiste behandeling kunt u het herstel echter versnellen.

  Wanneer moet ik naar de dokter als ik scheeruitslag krijg?


  Indien u moeilijkheden ondervindt bij gewone activiteiten of enig ongemak voelt waardoor u slaap verliest
  Als de uitslag weken aanhoudt en er geen genezing optreedt
  Als je scheeruitslag geïnfecteerd is en in pus verandert, is dat een teken dat je naar de dokter moet.

  Welke crème is goed tegen scheerirritatie?


  Kies een crème met verzachtende, antiseptische en antimicrobiële bestanddelen, een crème die helpt om het getroffen gebied koel, gehydrateerd en gehydrateerd te houden. Een crème met ontstekingsremmende eigenschappen is de beste optie bij scheeruitslag en scheerbultjes.

   

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *