att bli skallig vid 20 års ålder hur man hanterar det? en skallig man som rör sitt huvud
NYHETER

Att bli skallig i 20-årsåldern, hur hanterar man det? [Ny forskning 2023]

Tro det eller ej, upp till 70% av männen börjar förlora hår någon gång i livet. Även om du kan känna att du är för ung för att bli skallig vid 20, kan håravfall faktiskt börja så tidigt som 15 eller 16 år gammal. Detta är alltså ett problem som måste åtgärdas och tas om hand. 

Om du är skallig vid 20-talet och inte vet hur du ska hantera det, måste du definitivt läsa detta!

 

Vi hjälper dig att få svar på följande frågor:

varför tappar jag mitt hår vid 20 års ålder?


Är det normalt att förlora hår i 20-årsåldern?

Att bli skallig vid 20 års ålder eller i tonåren kan ske gradvis och det börjar vanligtvis med tunnare hår eller en minskande hårlinje. Men är det normalt att håret blir tunnare i 20-årsåldern? En av de främsta orsakerna till att man blir skallig i 20-årsåldern tros vara Male Pattern Baldness. Detta genetiska tillstånd, även kallat androgen alopeci, drabbar både män och kvinnor i olika åldrar. Män som befinner sig i tillståndet MPB kan drabbas av håravfall redan i 20-årsåldern eller till och med i tonåren. Detta är en utbredd och ganska normal situation. 

Fortfarande och allt, orsakerna till skallighet är mycket individuella och i många fall påverkas människor av håravfall till följd av dåliga och ohälsosamma vanor. Således kommer vi att återgå till de enskilda orsakerna till håravfall senare i den här artikeln, för att klargöra om skallighet är normalt under vissa omständigheter eller inte. 

 

Hur stor andel av männen blir skalliga vid 20-talet? 

Har du märkt att män började tappa håret tidigare än tidigare? Håravfall och avslutande hårlinje har blivit en utbredd fråga nuförtiden, vilket många av oss försöker hantera.  Låt oss titta på lite statistik! "Vilken ålder blir män skalliga?" - Normalt ökar sannolikheten för håravfall främst med åldern. I diagrammet nedan kan du se andelen män med märkbart håravfall i olika åldrar:

Diagram som visar statistiken över skallighet efter ålder

Enligt en självupplärd undersökning av 4 000 studenter vid Tsinghua University i Peking rapporterade nästan 60% av deltagarna att de höll på att förlora en betydande mängd hår. Vad som är ännu mer anmärkningsvärt, 40% av deltagarna rapporterade att de var ganska medvetna om sin avslutande hårlinje, medan 25% av de svarande inte ens märkte håravfallet förrän de fick höra av familjemedlemmar eller vänner. Vilket är ganska alarmerande eftersom när människor i 20-årsåldern märker håravfallet har de redan ett tillstånd.
Det är dags att klargöra hur stor andel män som blir skalliga i 20-årsåldern. Dessutom påverkar det cirka 50% av männen vid 50 års ålder.

Diagram som visar andelen män som förlorar hår när de lider av manligt mönster skallighet

Alopecia Areata, en annan typ av håravfall, som orsakar skalliga fläckar i hårbotten, är mycket utbredd hos personer i åldern 15 till 29. I genomsnitt drabbar det varannan person av 1 000 i Storbritannien.
Låt oss också ta en titt på lite intressant statistik om etnicitet, ras och skallighet för att ta reda på vilken ras som blir skallig mest. Det är uppenbart att manligt håravfall kan påverka alla raser och etniciteter. Det finns dock vissa skillnader. Till exempel har kaukasiska män registrerat de högsta nivåerna av MPB, följt av afroamerikaner, kinesiska och japanska män. Indianernas skallighet är bland de lägsta i världen. 

Manligt mönster skallighet av ras och etnicitet

Här finns dessutom 11 länder med den skalligaste befolkningen, enligt statistiken. 

Skallighetsgrader per land:

  1. Tjeckien rankas först på listan över dessa länder med 42,79 % av männen som blir skalliga
  2. Spanien har det näst högsta antalet - 42,6 %
  3. Tyskland - 41,2 %
  4. Frankrike - 39,24 %
  5. Storbritannien har den femte högsta siffran - 39,23 %
  6. USA - 39.04% skallig eller skallig klass
  7. Italien - 39.01%
  8. Polen - 38.34%
  9. Nederländerna - 37.93%
  10. Kanada - 37.42%
  11. Ryssland - 32.39%

     

    11 länder med den skalligaste befolkningen, enligt statistiken.


    Varför tappar du håret i 20-årsåldern och kan du vända skallighet?   

    Som tidigare nämnts finns det många individuella orsaker till håravfall hos unga män som kan leda till antingen en permanent eller tillfällig håravfall. I vissa fall kan tillfälligt håravfall stoppas, medan det inte finns något sätt att vända den permanenta skalligheten. 

    Vill du veta "Varför blir män skalliga?", vi har identifierat några av de vanligaste orsakerna till håravfall nedan:

    1. Manligt mönster skallighet / ärftlig 

    MPB är en av de främsta orsakerna till att bli skallig ung. MPB kan ärvas från båda sidor av en persons familj och det påverkar 98,6% av männen och 64,4% av kvinnorna. I detta genetiska tillstånd börjar män lida håravfall redan i tonåren och 20-talet. Detta är en normal situation och tyvärr finns det inget botemedel mot MPB. Följaktligen orsakar MPB permanent håravfall.

    2. Dålig näring och kost

    Dålig näring, kraschdieter och låga nivåer av biotin, järn, magnesium, kalcium, zink, vitamin A, B-komplexa vitaminer kan leda till håravfall och vikande hårlinje. Se därför till att du äter hälsosam mat och ta tillräckligt med vitaminer för att förbättra kvaliteten på ditt hår. 

    3. Viktminskning 

    I vissa fall kan viktminskning leda till tillfällig håravfall. Detta tillstånd kallas Telogen Effluvium när fysisk stress tvingar hårsäckarna att flytta in i ett inaktivt stadium.

    4. Stress  

    Gallring av hår och håravfall kan också orsakas av stress. Unga människor är i dag under hög press, vilket kan leda till långvarig stress. Många doktorander får till exempel tillfällig skallighet under sina studier. Stressrelaterat håravfall kan vara tillfälligt men det kan också påskynda andra former av håravfall, såsom manligt håravfall.

    5. Alkohol

    Immoderate användning av alkohol är en annan orsak till skallighet vid 20. Läkare rekommenderar att du överväger hur mycket du dricker och håller alkoholanvändningen till måttliga nivåer. Vanligtvis anses denna form av håravfall också vara tillfällig.

    6. Rökning

    Statistiskt sett börjar två tredjedelar av alla rökare i Storbritannien röka i tonåren och det är ingen tillfällighet, att många läkare pratar om rökningens inverkan på håravfall hos män i början av 20-talet. 

    7. Medicinskt tillstånd

    Flera medicinska tillstånd som sköldkörtelsjukdom, alopecia areata (en autoimmun sjukdom som attackerar hårsäckar) och hårbotteninfektioner som ringorm tros också vara en orsak till håravfall. Efter en framgångsrik behandling finns det en chans att ditt hår kommer att växa tillbaka.

     

    Som du kan se är det manliga mönstret skallighet en av de mest utbredda formerna av håravfall. MPB orsakar permanent håravfall, som inte kan vändas. Detta är dock en normal situation till skillnad från andra former av håravfall som är kopplade till stress, rökning, omodet användning av alkohol, dålig näring och dieter, snabb viktminskning och vissa medicinska tillstånd. För att förstå den exakta orsaken till din skallighet rekommenderas det starkt att konsultera en läkare. 

     

    Vilka är stegen och tecknen på skallighet vid 20 års ålder? 

    Håravfall är en kontinuerlig process och det är helt normalt att förlora mellan 50 och 100 hårstrån varje dag. Det finns dock vissa tecken på skallighet vid 20 års ålder (de är desamma vid 18, 20, 22 års ålder etc.), som hjälper dig att förstå om du tappar en normal mängd hår eller om du håller på att bli skallig:

    1. Gradvis gallring

    Hårförtunning, som är det mindre till måttliga håravfallet, förekommer ovanpå huvudet och runt templen. Som ett resultat verkar dessa delar vara tunnare fläckar på huvudet. Detta kan vara ett tecken på skallighet orsakad av manligt håravfall. Men det händer gradvis, så om du märker det tidigare kommer du att kunna fastställa orsakerna och få en framgångsrik behandling om det inte är MPB-tillstånd.

    2. Ojämna skalliga fläckar

    Denna form av håravfall påverkar normalt bara hårbotten. Du kommer att märka plötsliga skalliga fläckar i specifika områden, normalt på huvudet, vars orsak normalt är en autoimmun reaktion.

    3. Plötslig lossning av hår

    En övergripande hårförtunning visas och inte skalliga fläckar.

    4. Håravfall i hela kroppen

    Vissa medicinska behandlingar, såsom kemoterapi för cancer, kan leda till håravfall över hela kroppen, men detta är en tillfällig form av håravfall och håret växer tillbaka efter en viss tid.

    5. Korrigeringar av skalning

    Detta kan åtföljas av brutet hår, rodnad och svullnad.

     

    Dessa var 5 huvudtecken på att bli skallig och om du också är intresserad av stadierna av skallighet, här går du! 

    Enligt Hamilton-Norwood-skalan, en bedömningsskala som används av läkare för att mäta svårighetsgraden av skallighet, har Male Pattern Baldness 7 huvudstadier:

    7 stadier av rakade huvudet som går tillbaka till hårlinjen

    Steg 1. I den första etappen av MPB finns det ingen betydande lågkonjunktur i hårlinjen.

    Steg 2. I detta skede märks en liten lågkonjunktur av en hårlinje runt templen.  

    Steg 3. En djup lågkonjunktur blir synlig runt templen, som liknar M- och U- eller V-form.

    Steg 3 Vertex.

    Steg 4. De 2 områdena blir gradvis större än föregående steg, men de är fortfarande separerade med ett hårband.

    Steg 5. Hårbandet, som förbinder de skalliga områdena, börjar smalna och skapar en hårlinje som kallas "hästsko".

    Steg 6. Endast mycket tunt hår finns kvar på kronan.

    Steg 7. I det sista steget är toppen av hårbotten helt skallig och endast ett band av fint hår märks runt sidan av huvudet.

     

    Hur man klarar av att bli skallig? 

    Nu när du har lärt dig all nödvändig information om orsakerna, stadierna och tecknen på håravfall är du förmodligen intresserad av hur du kan hantera kalhyggen. För de flesta människor som just börjat tappa håret är den bästa lösningen normalt att vända på skalligheten. Men innan man försöker någon typ av behandling är det lämpligt att gå till en läkare för att få rätt professionella råd och undvika eventuella hälsoproblem i framtiden. 

    Tyvärr kan håravfallet i många fall inte vändas och du bör fatta ett beslut: antingen dölja skalligheten eller raka av håret och hantera håravfall i unga år. Det finns några välkända sätt att dölja det faktum att man tappar håret, som att bära hattar eller hålla håret kort, men inget av dem är en permanent lösning i detta tillstånd. Dessutom, kvinnor bevisat många gånger ser det mycket bättre ut att omfamna skallighet än att omfamna en kammarfrisyr. Att vara självsäker är nyckeln till att hantera skallighet!

    Låt oss se vad kvinnor råder sina pappor, vänner och pojkvänner att bli skalliga:

    Användare från Reddit och Quora

    " Det ser nästan alltid 100% värre ut än om de bara accepterade det faktum att de är skalliga och antingen rakade huvudet eller rullade med det. Jag har aldrig sett en kille med en kamover som såg bra ut, de flesta killar som går peruk / toupee-rutten tenderar att få superbilliga som ser superbilliga ut, och de hårfiberspraysakerna ser bara löjliga och konstiga ut.  Inget fel med att vara skallig. Var bara skallig."

    "Skallig man här, jag tycker det är tragiskt. Raka av dig allt och omfamna ditt nya du. Eller försök inte dölja det och rocka din inre Patrick Stewart. Mina skalliga vänner som gör det här bär mössor och hattar hela tiden. Jag tror inte att de lurar någon annan än sig själva. Men jag förstår, det är inte lätt att acceptera det."

    – Jag håller det inte riktigt emot dem, men vissa metoder är objektivt sämre än andra. Min käre far hade till exempel en kam i ungefär 3 decennier tills min mamma övertalade honom att ge upp den och bara se ut som en gammal kille." 

    " De borde göra vad de behöver göra för att känna sig bekväma med sig själva. Alla vill må bra av sitt utseende"

    "Ärligt talat skulle jag aldrig döma en kille för det. Balding är i genetik och om backning / stopp gör dig självsäker och glad, skulle jag heja på dig. , om min partner hade det här problemet skulle jag till och med erbjuda mig att betala för en del av det även om jag är helt säker på att han kan rocka den skalliga looken med lätthet.

    " När jag var yngre tyckte jag inte att skalliga män var attraktiva och nu när jag är äldre gör jag det. Självklart är detta inte för varje kvinna, vi har alla olika smaker.

    "Vi är inte blinda. Äga vilket hår du än har kvar. Styla huvudet så att det ser bra ut. Om det betyder en ren rakning, så är det okej. Måste göra det super kort- bra. Kombovers är inte för någon under 50. Jag vill hellre att min andra halva inte har något hår än att försöka dölja det faktum att han förlorar sitt hår."

    " Jag kan inte säga att jag relaterar till det specifikt, men jag kan definitivt relatera till att känna mig självmedveten om något om mig själv och försöka korrigera det. Jag känner några killar som har gått igenom det här och de ser ärligt talat tonvis bättre ut utan hår. I slutändan borde de göra det som kommer att få dem att känna sig mest bekväma i kroppen, men jag tror inte att omfamna skalligheten är så illa som de kanske tror att det är.

    – Kvinnor gör exakt samma sak, men på en annan nivå. Jag spenderar pengar på hårförlängningar. Vissa tycker att det är dumt, jag gör det för självkänsla."

    " Om en kille vill använda Rogaine eller få hårtransplantationer, dömer jag inte. Det är okej, det är okej. Om han vill raka av allt, så är det också bra. Jag är inte så mycket i mellangrundslösningarna: kamover, peruk eller hårfibrer. Det är alldeles för mycket dagligt underhåll och krångel. Att inte kunna hoppa i en sjö eller pool och riskera att förstöra "gör, inte kunna poppa på en cykelhjälm och gå på en kryssning, måste skydda sig från någon betydande mängd vind eller regn ... Det är inte roligt. Jag tror att du bara måste fatta ett beslut hur som helst. Antingen fixa det på riktigt med hårtransplantationer eller hormonblockerare eller surra bort det."

     

    Om du vill upptäcka om kvinnor tycker att skalliga män är attraktiva, kan du läsa vår tidigare artikel.

     

    Mäns råd:

    Användare från Reddit och Quora

    "Stanley Tucci, Moby, Billy Corrigan, Patrick Stewart, Gandhi, John Malkovich. Alla skalliga män utan stora muskler eller testosteron. Alla ser bra ut. det finns MÅNGA fler. Det är inte vad du har eller vad du inte har, det är vad du gör med det."

    "Vad du behöver inse är att vara skallig är du. Du är en skallig man. Du låter som om du måste acceptera vem du verkligen är, och inte vad du tror att du är eller vem du vill vara."

    " Vissa människor här kommer att säga åt dig att kompensera genom att träna, eller vara ekonomiskt framgångsrik, eller klä dig bättre. Du behöver inte nödvändigtvis göra det. Lär dig bara att vara bekväm i din egen hud och det kommer att visa sig. Innerst inne lockas kvinnor till självförtroende, inte ditt hår eller pengar."

    "Ta skallighet som ett budskap från universum att du kommer att se bättre ut om du bara rakar av alla dessa scrabbly förblir en go au naturlig!"

    " Jag undrar om de har speglar i sitt hus. Praktiskt taget allt som kan göras för att dölja skallighet ser mycket värre ut än skallighet någonsin kunde, och enligt min allmänna erfarenhet är operationer / behandlingar verkligen ineffektiva, men män verkar alltid tro att de har varit effektiva (vilket återigen får mig att undra över speglarna). Jag fattar inte heller? Många mycket sexiga män, som till stor del anses vara sexiga av samhället i stort, är skalliga så jag kommer inte riktigt dit osäkerheten kommer ifrån. Naturligtvis är många inte sexiga män också skalliga, men det är inte som om skalligheten är anledningen till att de inte är sexiga. Det är inte så att Danny Devito plötsligt skulle bli en hjärtekrossare om han hade ett huvud fullt av hår."

    "Jag säger det här. Att raka huvudet tidigt i åldern kan vara bra eftersom du nu får utveckla ditt självförtroende, persona, karaktär som det är, snarare än att behöva göra denna stora förändring senare i livet. Just nu är du amorf och kan växa upp som en självsäker, snygg, intressant man där ditt hår är inställt - snarare än att få håret att försämras långsamt med en persona och bild som redan är superetablerad."

    "Jag är själv den tysta, introverta och töntiga typen, och jag älskar att bli skallig sedan början av året. Jag önskar att jag hade gjort det mycket tidigare. Jag känner mig mycket bättre om mig själv eftersom det har eliminerat en av mina största osäkerheter om mitt fysiska utseende, och har varit en förbättring av min självkänsla.  Ärligt talat, oroa dig inte för de skalliga stereotyperna, och bara gör dig. Hjälp till att definiera vad det innebär att vara skallig snarare än att det definierar dig."

     

    Låt oss också belysa några fördelar med att raka huvudet:

    5 Fördelar med att raka huvudet 

    1. Spara tid och pengar 

    Du kommer att undvika att gå till frisörerna då och då för att få din "frisyr" på egen hand. Detta sparar både tid och pengar.

    2. Inga fler dåliga hårdagar

    Ung och skallig? Ännu en stor fördel för dig! Du kommer alltid att ha ett elegant utseende när som helst och var som helst. En enkel ren rakning inom cirka 90 sekunder ger dig en helt välskött look då och då!

    3. Mindre omsorg

    Att hålla huvudet rakat är mycket bekvämt. Du kommer att säga adjö till massor av hårvårdsprodukter eftersom ett skalligt huvud behöver mycket lite vård. Både på vintern och på sommaren behöver du bara hålla hårbotten fuktig och hydratiserad, undvik lång exponering för solstrålarna och välj rätt huvudrakapparat.

    4. Mer självsäkert och pålitligt utseende

    Kvinnor rekommenderar oftast att raka huvudet när de skallar som de ser det som en förtroendehandling. Dessutom bekräftade de också att ett rakat huvud ger en man ett mer tillförlitligt och pålitligt utseende. 

    5. Mer manligt utseende

    Du kan skapa en mer manlig och maskulin look genom att krydda ditt skalliga huvud med en fin en bit skägg, glasögon och tatueringar på huvudet

    En ung stilig snygg skallig män med en bok i händerna

    Hur blir jag skallig med stil? 

    Först och främst!Vår steg för steg ultimata guide för 2023 hjälper dig att ta reda på "Hur man blir skallig för första gången?" och "Vilket är det bästa sättet att bli skallig?". 

    Tja, om du redan har fattat beslutet att raka huvudet och veta hur man gör det, är det dags att upptäcka hur man blir skallig med stil.

    Här kommer för att hjälpa vår senaste forskning! 

    Vi har nyligen undersökt 1000 kvinnor för att ta reda på deras åsikt om vad man ska arbeta på för att rocka hans skalliga utseende. Här är resultaten: 

     

    diagram som visar kvinnors råd till skalliga eller skalliga män

      • 46,2% av kvinnorna råder skalliga män att vara mer självsäkra
      • 36.8% föreslår att odla en fin bit skägg
      • 12.7% rekommenderar att gå till gymmet och koncentrera sig på att ha en passform och maskulin kropp
      • 10 % av dem tycker att tatueringar på huvudet kan hjälpa till att rocka den kala looken
      • 8.8% hitta mode utseende hjälper skalliga män att vara i stil
      • 6.4% av kvinnorna tycker att skallig är sexig och stenar i sig!

       

      Du kan få fler tips om du vill läsa vår senaste artikel om modetips och trender för kala män 2023․.

      en skallig ung man som ser ւպ

       Vanliga frågor och svar

      I den sista delen av vår artikel kommer vi att svara på de vanligaste frågorna vi får.

      Hur lång tid tar det att bli skallig?

      Detta är dock mycket individuellt, men i genomsnitt tar det 15-25 år att bli helt skallig. Endast i extrema fall blir män skalliga snabbt inom 5 år. 

      Är skallig genetisk?

      Den ärftliga faktorn i skallighet är mer dominerande på kvinnans sida. Detta beror på att androgenreceptorn finns på X-kromosomen och en man ärver X-kromosomen från mamma. Men andra undersökningar säger också att män vars far är skallig är mer benägna att utveckla MPB (Male Pattern Baldness). 

      Om mitt hår avtar, blir jag skallig?

      Om du har de tecken som nämns ovan eller om du befinner dig i ett visst skede av skallighet enligt Hamilton-Norwood-skalan lider du troligten male pattern baldness och kommer att förlora håret gradvis och långsamt. 

      Är skallning ett tecken på lågt testosteron?

      James B. Hamiltons studier visade att höga nivåer av män hormon som kallas testosteron kan leda till skallighet.

      Enligt denna mycket populära teori, skalliga män har högre nivåer av män hormon testosteron. Detta gör dem mer maskulina och ökar sexlusten. 

      När du ska raka huvudet om du blir skallig

      Ju tidigare, desto bättre! Kvinnor rekommenderar att män rakar sig när de märker att håret går tillbaka och att det finns fläckar på toppen av hårbotten. Kvinnor uppskattar Självförtroende hos män och föredrar när män rakar huvudet i stället för att dölja att de tappar håret.  

      Kan hattar få dig att bli skallig?

      "Får hatten dig att bli skallig?" - Svaret är nej!  

      Normalt kan hattar eller kepsar inte orsaka alopeci, eftersom de inte ger för mycket spänning. Men om hatten är betydligt stram kan det leda till brutna hårsäckar. Som ett resultat kan vissa skalliga fläckar dyka upp som kommer att vara tillfälliga, och håret kommer att växa tillbaka när stressen har tagits bort.

       

      Sista ordet!

      Vi hoppas verkligen att vi lyckades svara på alla dina frågor och hjälpte dig att fatta rätt beslut! Var inte rädd för att bli skallig när du är 20, 25, 30. Det är inte världens undergång, du är perfekt precis som du är, så omfamna dig själv och gör vad du tycker och känner är rätt!

      Du kan också gå med i vårt Bald Brotherhood-community på Facebook! 

      5 tankar om "Attbli skallig i 20-årsåldern, hur hanterar man det? [Ny forskning 2023]"

      1. avatar Aaron D. säger:

        Bra artikel.
        Omfamna skalligheten bros.
        Ingen anledning att få panik och ta till dht-blockerare som förr eller senare kommer att förstöra hela ditt endokrina system.
        Jag började tappa hår sedan 17, det var inte aggressivt då men nu vid 26 går det snabbt framåt. Funderade på att göra topisk fin men riskerna överväger uttryckligen fördelarna. Så jag bestämde mig för att bli skallig.
        I slutändan är det bara några döda celler!

        Bara raka av den.

      2. avatar Abraham mwape saidi säger:

        Informationen här har varit till stor hjälp för mig som är 21 år gammal och jag har redan börjat bli skallig Jag har provat alla mediciner och olika sätt att bekämpa det och ärligt talat allt som någonsin gjorde var att ge mig mer osäkerhet i ljuset av denna nya information Jag är villig att och kommer att omfamna att vara skallig och hjälpa till att definiera vad det innebär att gå skallig Jag har behärskat upp några Jag har fått ett nytt självförtroende och jag hoppas bara att det hjälper mig igenom, oavsett hur farlig vägen framåt är och för att kröna det hela är jag en förstaårsstudent vid Copperbelt University i Zambia 🇿🇲 Jag känner redan en lättnadskänsla, som en känsla av "jobbet är gjort, det var länge sen". Jag hoppas att fler människor inser detta och omfamnar den de verkligen är, för stressen är verklig, Det är en stor skada för självförtroendet och självkänslan och den totala effekten är bara för mycket, och det kommer från någon som har drabbats av skallighet i unga år, det gör att man verkligen får en blygsam anda, vilket inte alls är trevligt, och jag önskar mina bröder och systrar därute lycka till 😊 som går igenom samma sak.

      3. avatar X säger:

        Stor uppmuntran

      4. avatar Archna säger:

        Mycket kunnig artikel. Jag uppskattar den insats som författaren har gjort. Tack för att du delar med dig.

      5. avatar diensh säger:

        Tack så mycket.

      Lämna svar

      Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *