Top 13 sätt att stoppa rakningssår på huvudet
NYHETER

De 13 bästa sätten att stoppa utslag på huvudet vid rakning [ny forskning 2023]

Trött på röd och kliande hud efter varje rakning? Rakhyvlar kan vara riktigt irriterande och frustrerande, särskilt på det kala huvudet, eftersom du inte har något sätt att dölja dem. Hur kan man förebygga och bota det?

Först och främst måste vi förstå vad ett rakutslag är och hur det skiljer sig från rakbollar. Därefter vad som orsakar ett rakutslag och hur man blir av med det. Slutligen ska vi titta på några praktiska åtgärder för att lösa problemet som varje man stöter på förr eller senare.

  • Utslag vid rakning (rakbränna) vs. rakhyvlar
  • Vad orsakar utslag vid rakning?
  • Hur förhindrar man utslag efter rakning av huvudet?
  • Hur man stoppar rakning av utslag på huvudet?
  • FAQ
  •  

    Låt oss dyka in!

    Utslag vid rakning (rakbränna) vs. rakhyvel

    rakning av utslag på huvudet

    Hur kan du förebygga utslag vid rakning om du har det? Hur skiljer det sig från rakhyveln?
    Låt oss kontrollera skillnaderna mellan dem!
    Rakutslag, eller rakbränna, är en hudirritation som kan orsakas av torr rakning, för hård och grov rakning, rakning med slöa blad eller att du har för känslig hud. Det uppträder vanligtvis på huvudet, ansiktet, halsen, benen och könshåren. Den irriterade delen blir röd och hudstrukturen skiljer sig från det vanliga. Det kan kännas som en brännande eller kliande känsla, som gradvis försvinner när det läker. Andra symtom på rakbränna kan vara rodnad, klåda, stickande känsla och bulor.

    Inåtväxande hår och rakningsbollar.

    Är det inte samma sak med rakhyvlar som med rakhyvlar?
    Rakbränna och rakbollar förekommer ofta tillsammans, men det är faktiskt två olika hudtillstånd. Rakbollar orsakas av inåtväxande hårstrån som fastnar i porerna, vilket gör att en bula bildas. De uppstår efter användning av hårborttagningstekniker som rakning, vaxning och plockning. De uppträder också efter rakning av utslag.

      

    Vad orsakar utslag vid rakning?

    Du kanske frågar dig själv: "Varför får jag alltid raklödder på huden?", "Vad gör jag fel?"
    Låt oss se några orsaker till hur vi får raklödder på huden.

    Torr rakning

    Torrakning är när du rakar dig utan att använda rakskum, kräm eller någon annan form av fuktkräm för att mjuka upp huden under rakningen. Människor torrrakar sig oftast med elektriska rakhyvlar eftersom det är tidsbesparande.
    Många män har inga problem med att raka sig torrt, men om du har torr eller känslig hud kan det leda till skärsår och till och med till brännskador.

    Tryck för hårt och aggressiv rakning

    Om du trycker för hårt med aggressiva rörelser kan du också (kommer säkert att) orsaka utslag vid rakning. Det kan skapa överdriven torrhet, vilket innebär en risk för att du skär dig eller irriterar huden och orsakar rodnad. Om du dessutom använder en rakhyvel och rakar dig för aggressivt kan du skära dig och få rakbölder senare. Människor tror ofta att de får en närmare rakning om de trycker för hårt, men det är inte sant. När du trycker för hårt på den elektriska rakhyveln kommer den senare inte ens att raka ordentligt, vilket gör att ditt hår blir orakat och bara skapar en rakbränna över hela huden.

    Slöa blad

    Ett slöt blad kan faktiskt orsaka mer utslag än ett vasst blad. Du kanske tror att ett slöt blad är säkrare eftersom det inte går att skära sig på det. Det kan dock resultera i irritation efter rakning och till och med rakbränna efter rakning.

    Känslig hud

    Känslig hud är en hud med nedsatt tolerans mot kosmetika och hudvårdsprodukter, rakmetoder och allt som kan påverka den. Om din hud är känslig kan den lätt bli utlöst av olika rakningsmetoder och vara mer sårbar för rakbränna. Därför måste du skydda din hud med hudvårdsprodukter före och efter för att undvika rakutslag.

     

    Hur förhindrar man utslag efter rakning av huvudet?

     

    hur man förhindrar rakning av utslag på huvudet

    Som nämnts ovan kan hudutslaget uppstå på olika delar av kroppen beroende på hudtyp, hur ofta man rakar samma ställe, hudvårdsrutinen och de produkter som används efter rakning. Ett av de mest oönskade områdena för ett rakbränna är huvudet eftersom det tyvärr är det mest synliga.


     

    Här är praktiska steg för att undvika utslag och rakhyvlar på huvudet.

     

    Våt rakning

    Våt rakning minskar risken för irritation och utslag efter rakning. Innan du rakar dig bör du ligga i varmt vatten i cirka tio minuter för att mjuka upp det yttre hudlagret, vilket gör det lättare att avlägsna hårstrån och minskar risken för rakbränna. För en jämnare och säkrare rakning rekommenderas det att våtrera huvudet med hjälp av rakkräm eller skum. Det sistnämnda hjälper till att skydda huden. Den kommer att återfukta huden naturligt och förbereda den för en säker rakning. På så sätt förebygger du risken för att få ett utslag vid rakning.

    "Torr rakning orsakar mikroskärningar i huden, samt follikulit, inåtväxande, irritation och torrhet", säger Melissa Kanchanapoomi Levin, MD, dermatolog och grundare av Entière Dermatology.

    Och enligt Dr Hadley King: "Om du inte använder en produkt med mjukgörande och ocklusiva ämnen för att skydda och återfukta huden kan du få skavsår och irritation - detta är rakbränna."

     

    Undvik att raka det drabbade området.

    För att hjälpa din hud att läka snabbare bör du undvika att röra vid det irriterade området på huden. Om du låter huden vara ifred läker den snabbare. Om det irriterade området dessutom är infekterat kan rakning sprida infektionen och orsaka mer besvär och obehag. Så för att förebygga rakbränna bör du glömma att raka dig under en tid tills irritationen är helt läkt.

     

    Välj rätt rakapparat

    Användning av rätt rakapparat är nyckeln till en bekväm rakning. En av de viktigaste egenskaperna som rakapparaten bör ha är skarpa blad. Oavsett om det är en rakhyvel eller en elektrisk rakapparat ska du se till att hålla bladen vassa. För det rekommenderar vi att du byter ut bladen regelbundet. Tvätta dessutom bladen efter varje användning för att hålla dem rena och hygieniska inför nästa rakning. De elektriska rakhyvlarna är perfekta för rakhuvuden, så det bästa du kan göra är att raka huvudet med en elektrisk rakhyvel. Välj en elektrisk rakhyvel som har både våt- och torrrakningsalternativ för att undvika rakbränna. Som vi har sett tidigare kan våtrakning vara fördelaktigt och bekvämare för män med känslig hud. För de senare skulle jag rekommendera att använda ett blad, som är särskilt utformat för din känsliga hud. Valet av rätt blad kan rädda dig från rakutslag. Om du har känslig hud kommer du att älska Baron-bladet som har tre skärringar per rakhuvud, för att ge dig ett säkrare snitt.

     

    Använd aftershaveprodukter

    En aftershaveprodukt kan hjälpa dig att förebygga utslag efter rakning av huvudet. Det är ett av de bästa sätten att undvika det obehag som kan uppstå efter rakning. Aftershave är viktigt för män med känslig hud för att förhindra utslag, irritation, torr hud och hjälpa till att lugna rodnad och klåda. Syftet med aftershave är alltså inte bara att göra huden uppfriskad och trevligt doftande utan också att förebygga rakbränna efter rakningen. Dessutom ger den extra skydd åt huden och hjälper den att upprätthålla hudhygienen.

    "Hoppa aldrig, aldrig över att återfukta huden efter en rakning. Det är viktigt att återfukta omedelbart efter duschen för att låsa in fukten och minska inflammation från rakningen", säger Marnie Nussbaum, MD, dermatolog. 

     

    Få en regelbunden hudvårdsrutin 

    Du kanske undrar hur du ska bygga upp din hudvårdsrutin?
    En hudvårdsrutin består av tre huvudsteg: rengöring, toning och återfuktning. Det är viktigt att följa rätt ordning för att få din drömhud.
    Ditt första steg bör vara en varm dusch för att mjuka upp din hud och ditt hår. Nästa steg är att applicera scrubben för att exfoliera huden, förbereda den och avlägsna de döda hudcellerna. Efter detta kommer huden att vara redo för rakning utan att få hackor och skärsår. När du är klar med rakningen ska du applicera toners och fuktighetskrämer (aftershaveprodukter). Denna rutin hjälper dig att förebygga utslag efter rakning av huvudet.

    "Tvätta din rakhyvel varannan eller var tredje strykning. Skölj huden med kallt vatten efter rakningen och klappa huden torr. Rak inte heller över samma område mer än en gång. Använd rakkräm och gel: Dessa texturer täcker håret och förbättrar rakhyvelns glid mot huden, vilket bidrar till att minimera potentiell hudirritation", säger Joshua Zeichner, MD, chef för kosmetisk och klinisk forskning vid Mount Sinai Hospital.

     

    Praktiska åtgärder för att förebygga stötar:

    • Tvätta ansiktet för att ta bort överflödig olja.
    • Exfoliera det område du ska raka med en skonsam skrubb för att rensa porerna och avlägsna död hud.
    • Raka dig alltid i nedåtgående riktning, i samma riktning som håret växer.
    • Håll det rakade området alltid rent och undvik att röra vid det.
    • Applicera en varm kompress för att öppna porerna och hjälpa det inåtväxande håret att komma ut. Det hjälper också till att lindra smärtan.


    "Om du exfolierar huvudet innan du rakar dig tar du bort de döda hudcellerna, vilket gör det lättare att glida och avlägsna håret, vilket också minskar antalet rakhyvlar och inåtväxande hår dramatiskt", säger Marnie Nussbaum, läkare och dermatolog.

     

    Hur man stoppar rakning av utslag på huvudet?

    Även om allt ovanstående hjälper till att förebygga raklödder vill du förmodligen veta vad du ska göra om du redan har fått det. Så hur man behandlar rakhyvelbränna på huvudet och påskyndar läkningsprocessen.

    "En av de bästa behandlingarna mot rakbränna är ingen behandling!" säger Robert Finney, MD, en dermatolog.

    För att hjälpa din hud att läka snabbare ska du undvika att röra det drabbade hudområdet. Sluta dessutom att raka det drabbade området så att det läker snabbare.

    Vilka är de viktigaste behandlingarna för att påskynda läkningsprocessen?

    Varma och kalla kompresser

    Varma och kalla kompresser

    Ett av de bästa sätten att behandla rakbränna är en kall kompress. Det kommer att kyla det drabbade området på huvudet och hjälpa till att minska hudirritation eller klåda. Med andra ord kommer det att hjälpa till att lugna irriterad hud och stoppa irritationen snabbare än den skulle läka naturligt.
    Å andra sidan är en varm kompress mer hjälpsam än en kall kompress när det gäller att behandla rakbollar. Den öppnar porerna och hjälper inåtväxande hår att komma ut.



     

    aloe vera

    Aloe vera

    Aloe vera är känd för sina läkande och kylande egenskaper. Den kan till och med läka första och andra gradens brännskador. Applicera ett tunt lager ren aloe vera eller naturlig aloe vera-gel på det drabbade hudområdet. Huden kommer att kylas (det kommer att ha en kylande effekt på huden) och rakbränna kommer att läka snabbare.
    Observera också att du på samma sätt kan använda gurka. Den har liknande kylande och avslappnande egenskaper och är lätt att hitta.

     

    grönt te

    Grönt te och kamomill

    Grönt te har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska hudirritation, rakutslag, hudrodnad och svullnad. Att applicera grönt te på huden kan också lindra mindre skärsår och solbränna. Eftersom det har starka antiinflammatoriska egenskaper är det en effektiv behandling för många dermatologiska tillstånd.
    Tillsammans med grönt te kan kamomillte eller oljeextraktet också hjälpa till att bota rodnad, hyperpigmentering och akne. Kamomill används också vid sårläkning och lugnar känslig och irriterad hud samt rakbränna.

     

    bakpulver

    Bakpulver

    Bakpulver har en svalkande effekt på huden och kan förhindra utslag vid rakning. Du kan använda det som en pasta (tät) eller blanda det med mer vatten (i mer flytande form). Applicera det på det drabbade området på huvudet med en bomullspad och låt det ligga tills sodan torkar, skölj sedan av den.

     

    olja från teeträd

    Tea tree olja

    Tea tree-olja är en antiinflammatorisk olja. Den hjälper till att lugna och lindra smärtsam och irriterad hud, obehag, klåda och rakbränna. Den har också antibakteriella egenskaper och antiseptiska komponenter; därför läker den effektivt sår. Applicera oljan på det drabbade området några gånger om dagen.
    Blanda en matsked olivolja med fem droppar tea tree-olja. Använd en bomullsboll och applicera blandningen på det drabbade området. Låt sitta i 15 minuter och tvätta av med varmt vatten.

     

    kokosnöt

    Kokosolja

    Kokosolja har många hälsosamma egenskaper och fördelar. Den är en bra antioxidant och antiinflammatorisk. Kokosolja bör appliceras direkt på de områden där det finns ett raklödder. Den håller den irriterade och torra huden fuktad och återfuktad.
    "Eftersom kokosolja är fast i kallare klimat smälter den in i huden när man applicerar den, vilket känns lugnande", säger Marie Hayag, MD, dermatolog.
    På samma sätt som de oljor som nämns ovan kan du använda andra ekologiska och naturliga livsmedelsoljor, t.ex. solrosfröolja, avokadoolja, mandelolja, druvkärnolja osv.
    "Oljor ger ett skydd mot rakhyveln och kan underlätta rakningsprocessen. De hjälper till att mjuka upp huden, vilket gör hårborttagningen mycket lättare", säger Gunvor Ekman-Ordeberg, läkare och expert på DeoDoc.

     

    grädde

    Panthenol

    Panthenol är en av de bästa produkterna för irriterad och känslig hud, rakbränna och rakhyvlar. Panthenol är gjord för att behandla och bota insektsbett, giftig murgröna, solbränna och till och med blöjutslag. Det är ett hudskyddsmedel med antiinflammatoriska egenskaper som läkare älskar att rekommendera ofta. Panthenol är en av de första produkterna som appliceras efter laserbehandlingar, då huden kan bli röd och kliande med en brännande känsla. 

     

    aftershave produkt

    Naturliga fuktgivare

    Applicera naturliga fuktighetskrämer för att behandla både rakutslag och rakhyvlar. Det håller huden återfuktad och skyddar huden från klåda, rodnad och svullnad. Aftershaveprodukter är bra fuktgivare och kan appliceras på torr hud.
    "Rakbränna orsakas ofta av att man inte använder produkter med mjukgörande ämnen, som rakkräm eller gel. Mjukgörande ämnen är en ingrediens i en fuktkräm som håller huden mjuk, smidig och återfuktad, vilket är viktigt eftersom du när du rakar dig inte bara gör dig av med hårstråna - du tar också bort de yttersta hudlagren. Om du använder produkter som innehåller mjukgörande ämnen när du rakar dig, skyddar och återfuktar du huden och minskar därmed risken för att huden blir irriterad och orsakar rakbränna", säger Hadley King, MD, en certifierad dermatolog i New York.

     

     

    Sammanfattningsvis

    Även om rakhyvlar och utslag vid rakning kan vara riktigt irriterande, orsakar de i allmänhet inga allvarliga hälsoproblem och kan behandlas hemma.
    Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att förstå var du ska börja.

    Men om huskurerna inte fungerar kan du överväga att gå till en läkare eller dermatolog för att få professionell rådgivning.

     

     

    FAQ

    Hur länge varar ett utslag vid rakning?


    Hur lång tid det tar för en rakhyvel att läka beror på hur du behandlar den. I de flesta fall tar det två till tre dagar att läka helt. Ibland kan huden vara för känslig och ta längre tid på sig att läka. Du kan dock påskynda återhämtningen med rätt behandling.

    När ska jag gå till läkare om jag får utslag av rakning?


    Om du har svårt att utföra vanliga aktiviteter eller känner obehag som gör att du inte kan sova.
    Om utslaget fortsätter i veckor och det inte sker någon läkningsprocess.
    Om du upptäcker att rakningens utslag är infekterat och blir till pus är det ett tecken på att du måste gå till en läkare.

    Vilken kräm är bra mot raklödder?


    Välj en kräm med lugnande, antiseptiska och antimikrobiella ingredienser, en kräm som hjälper till att hålla det drabbade området svalt, fuktigt och återfuktat. En kräm som har antiinflammatoriska egenskaper kommer att vara det bästa alternativet för rakutslag och rakhyvel.

     

    Lämna svar

    Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *